Digitale Toegangkelijkheid - Elevator Productions

Digitale Toegangkelijkheid

De WCAG 2.1 Guidelines

Sluiten

Contact

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WCAG-conforme producties voor iedereen

Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Digitale toegankelijkheid en inclusiviteit horen daarbij. Daarom houden wij ons aan de WCAG guidelines bij het produceren van video- en animatieproducties.

Wat zijn de WCAG 2.1 Guidelines?

De WCAG 2.1 guidelines zijn opgesteld om het internet toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht eventuele beperkingen of belemmeringen. Deze internationaal geaccepteerde richtlijnen hebben veel impact op video- en animatieproducties.

Video’s en animaties die niet voldoen aan deze richtlijnen kunnen mensen uitsluiten die niet in staat zijn om ze op de gebruikelijke manier te bekijken of te begrijpen. Denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van ondertiteling voor mensen met een gehoorbeperking of het ontbreken van audiodescriptie voor mensen met een visuele beperking.

 

Jouw producties toegankelijk maken

Wij vinden het belangrijk dat onze audio en video producties voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom zorgen we ervoor dat alle elementen voldoen aan de WCAG 2.1 guidelines, daarbij kun je rekening houden met de volgende zaken:

  • Tekstalternatief: alle vormen van audio en video moeten een kort tekstalternatief krijgen. Dit is vergelijkbaar met de ‘alt-tekst’ van afbeeldingen (dit is een beschrijving van een afbeelding), en zorgt ervoor dat bezoekers die hulptechnologie gebruiken, weten waar de video of audio over gaat.
  • Ondertiteling: we zorgen voor speciale ondertiteling voor doven en slechthorenden. Hierbij wordt niet alleen de gesproken tekst wordt weergegeven, maar ook andere belangrijke informatie zoals geluidseffecten, muziek en sprekersidentificatie.
  • Audiobeschrijving: bij video’s met belangrijke visuele details die niet te horen zijn, voegen we een audiobeschrijving toe. Dit is een aanvulling op wat er te horen is en vertelt de belangrijke visuele details tijdens spreekpauzes in het filmpje. Dit werkt niet voor video’s en animaties waar continue in gesproken wordt. Dan wordt een transcript toegepast.
  • Transcript: we bieden een uitgeschreven tekst aan waarin het verhaal van de video compleet wordt verteld, inclusief alle belangrijke visuele en auditieve elementen en eventuele interactieve elementen.
  • Toegankelijke afspeelinterface: wil je dit allemaal toepassen, kunnen we een speciale afspeelinterface aanbieden waarin al deze elementen verwerkt zijn. Het werkt zoals een YouTube video embedden op een website, maar dan met toegankelijkheid opties.

Door deze elementen toe te passen, zorgen we ervoor dat onze audio en video producties voor iedereen toegankelijk zijn. Wil je meer weten over hoe we toegankelijkheid integreren in onze producties? Neem dan gerust contact met ons op.

Wet en regelgeving

Steeds meer landen en organisaties hebben verplichtingen op het gebied van digitale toegankelijkheid en niet-naleving kan leiden tot juridische en financiƫle consequenties. Zo zijn de WCAG 2.1 richtlijnen voor visuele content sinds 23 september 2020 verplicht voor de Nederlandse overheid, semi-overheid en (semi-) publieke instellingen.

Groter bereik

Het naleven van de WCAG 2.1 guidelines zorgt er ook voor dat uw video- en animatieproducties toegankelijk zijn voor een breder publiek. Dit vergroot niet alleen het bereik van uw boodschap, maar het versterkt ook uw imago als een inclusieve en maatschappelijk verantwoorde organisatie.

Wil je ervoor zorgen dat je video- en animatieproducties voldoen aan de hoogste standaarden voor toegankelijkheid? Neem dan gerust contact met ons op om te bespreken hoe wij u kunnen helpen bij het naleven van de WCAG guidelines. We staan voor je klaar.

Neem contact op